Cea de-a doua ediție a ABSL Timișoara Business Mixer a avut loc miercuri, 21 iunie, la Hotel Timișoara, sala Viena.
Conferința a fost deschisă de Ciprian Dan, Vicepresedinte al Asociatiei ABSL – Association of Business Service Leaders Romania si Location Head at Wipro Technologies, și moderată de Liliana Bizău, ABSL Senior Account Manager.
În cuvântul de deschidere, Ciprian Dan a salutat participanții din rândul companiilor membre ABSL și a subliniat importanța susținerii schimbărilor pozitive în educație prin implicarea sectorului privat. “Credem că programul Business Services Master, creat de companiile membre ABSL în colaborare cu Academia de Studii Economice din București, poate pregăti forță de muncă de care industria noastră are nevoie și poate asigura creșterea sustenabilă, de aceea suntem determinați să îl oferim și studenților din Timișoara, cu sprijinul Universității de Vest”.
Principalul subiect dezbătut a fost: “Cum să eficientizam formarea corectă a forței de muncă pentru industria de afaceri din Romania?”, acesta reprezentând, în contextul actual, o temă de mare interes pentru Timișoara, un oraș aflat în plină ascensiune in industria serviciilor pentru afaceri.
În cadrul conferintei, ABSL a venit cu o întrebare care apare firesc în contextul actual “Ce se poate face pentru ca discrepanța dintre cerere și ofertă să fie redusă?’’, speakerii fiind de părere că învățarea bazată pe proiecte și învățarea interactivă este una dintre soluțiile cele mai potrivite.
ABSL, impreuna cu Partenerii sai, susține companiile să își caute și să lanseze direcții de business noi, promovează consumul local de tehnologie, sprijină dezvoltarea industriei de business din România, promovează învățarea activă prin proiecte și experienta practica, in companii.
Valerica Dragomir – ANIS Executive Director a aratat, potrivit unui recent studiu ANIS că: “Romania este un consumator slab de tehnologie pe toate palierele, din păcate, inclusiv în ceea ce privește administrația publică și sectorul privat, si ca se confruntă cu un deficit de oameni specializați în toate domeniile, dar în mod special în domeniul IT. Astfel, patru, maxim șase poziții din zece raman neocupate în cadrul unei companii, din lipsa de forta de munca pregatita. De asemenea, atat in industria de servicii pentru afaceri cat si în dezvoltarea Software și domeniul IT este o nevoie acerbă de specialiști.
Conferința s-a încheiat cu 4 workshop-uri tematice, sesiuni de discuții interactive între speakeri și participanți. În cadrul acestor sesiuni s-au dezbătut probleme de actualitate ca: cele mai potrivite căi de dezvoltare a carierei pentru studenți, învățarea eficientă prin proiecte, cadrul actual legal de sustinere a internshipurilor și programul de master oferit de ABSL, ABSL Business Services Master program. ABSL împreună cu companiile membre a reușit să schițeze un plan de acțiune în privința amendării legislației de Internship aflată în dezbatere publică acum.
ABSL va continua sa se implice activ in sustinerea programelor de educatie, prin extinderea programului de Business Services Master in alte centre universitare din Romania. De asemenea, va cauta sa influenteze legislatia in domeniu astfel incat schimbarile in continut si metodologia de invatare sa fie adoptate rapid si cu efecte reale si benefice in calitatea pregatirii absolventilor si integrarea lor pe piata muncii.
Printre speakerii prezenți miercuri la Timisoara s-au numărat urmatorii: Ciprian Dan – Vicepresedinte ABSL si Location Lead – Wipro Technologies; Claudiu Botoc – Vice Dean – Faculty of Economics and Business Administration West University of Timisoara; George Didoiu – Associate Director – Colliers International; Mihaela Robu – Business Development Manager – ACCA South-Eastern Europe; Teodora Todoran – Head Training Function – Wipro Limited; Valerica Dragomir – Executive Director – Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii.